Bil bilme, faili mutlak Allah’ tır. El Mecit: Ulu, şanlı, yüksek demektir. İnsan veriyorsa, Allah’ ın verdiğini veriyor.  Allah verme aşkını vermezse,  insan veremez.  Allah’ ın mutat düzeni içinde verirse o, ona hibedir. Yani o, verdiği kimseye aittir.

İnsanın yetiştirdiği hayvanı kurban edebilirsin. İnsanı hayvan gibi kurban etme!  İlmi billahta yetiştir,  O’ na yaklaştır, öyle kurban et! En iyi ana, baba evladını Allah’ a yaklaştıran ana, babadır. Velisi olmayanın, velisi Allah’ tır. Vehhap olan Allah, kulluğu hibe olarak insana vermiştir. Salihat, hasenattan  daha yücedir. Onlar; Mukarrrabinler yani Allah’ a en yakın olanlardır.

Allah sever, sevilmeyi sever. Çok seven çok sevilendir. Allah, mutlak sevgiye sevgi katar. Biz bu sevgiye çıkamayız. Müveddet ; saf, sınırsız sevgidir. O, Halik’ ten mahluka gelen lütufdur. Sevgi, kalbin üzerinde; (gönlün ) vibrasyonu, hudutsuzluğudur.

Sükutu dinleyen, Allah’ ı dinler. O, nihanı sever. Didede nihan olan Allah’ tır. Sevgiye sebep, Allah’ tır. Sevgiyi yaratan ve veren, Allah’ tır. Sevgi El-Vedud ‘ tan gelen sevgidir. Allah’ ın insana El Vedud esması ile verdiği sevgi ile insan, sever ve sevdiğini sevgi haline getirir. Bu, ilahi aşkın ilk etabı olan sevgidir. Sevgiden maksat, Allah’ tır. Sebepten, müsebbibe varılır. İsteyin, talep edin vereyim der. Ondan, sevgi vermesini dileyelim. Onun sev dediğini sevelim.

Vedut isminin tecellisi olmasa, hiçbir şey sevilmezdi. Ölü olurdu. Cazibesi olmazdı. Bağışlama El- Vedut’ tan gelir. İbadet, dünyada olup biter. Muhabbet ilahidir, devam eder. Sevginin kaynağı, cazibedir. Yeni karşılaştığın her insan, bir ayettir.  Onu okumak, ayet okumaktır. (Sen kitabullahsın ey dil! )

Aşk, ilahi sırdır. Yaşanır, ifşa edilemez. Bir adamın değeri, sevdiğinden bellidir. Kediyi, köpeği, insanı seven olur. Hepsinden üstün, Allah’ ı sevendir.

Belki seni görecektim, tanıyacaktım, sevecektim ama, aşık olmayacaktım, yaşıyorum sanacaktım. Seven, sevdiğinden sevgi kokusu almıştır. Bu da ona, fıtratından verilmiştir. O da bu fıtratı üzerinde, titrer. Birbiriyle uyum içinde olanlar, birbirini çeker. İnsan sevdiğini, yüreğine koyar. Her zaman, her halde onu hatırlar.

Sevgiyi haram, helal diye, bölmeye uğraştılar. Sevgiye muhatap olan insanı, sevgiden kıskandılar. O babamızı büyüledi. Onu ondan kurtaralım, kısır döngümüz içinde tutalım, onu bize benzetelim dediler.  İnsana her istediği verilirse beladır. Allah her istediğini vermez yani onu ona bırakmaz. Yani onu korur.

Zihne giren yanlış ve kötü, ters düşünceler, ruhi yapıyı etkiler; şiddete dönüşür. Bedeni etkiler; kalp çarpması, nefes bozukluğu, yorgunluk başlar. Negatif düşünceler vücudu yorgun, bitkin hale getirirken, pozitif düşünce sıhhatli, neşeli, kuvvetli yapar. Bütün düzen, ilahidir. Zikir, ilahi düzeni bozmaz, takviye eder. Esas; Hekim dir, ötekiler işçi doktordurlar. Asıl yaşama şartları, beslenme şekilleri harekettir. Vücut hücrelerden yapıldığına göre hücreden; bağışıklık sistemi, hücre dirilir.

Özden gelen sevgi sevgidir, gayrisi sahte sevgidir. Allah’ ı seven, acı ve tatlıyı da sever. Sevgi, fedakarlık ister. Gönlün kırılmasın, ben seni severim, bende nefret olmaz, çünkü sevgim Allah’ tan gelir. Aklı başından alan sevgi; sevgi değil tutkudur. Tutku tutuklar, sevgi azat eder. Sevdiği şeyi sevdiğine veren onu daha da çok seviyor demektir.

Toprak topraktır. Ona hangi tohumu atarsan, onun meyvasını verir. Gönlüne sevgi tohumu at, nefret ekme ki sevgi; muhabbet versin. Sevgi kalbi yumuşatır, nefretse  kalbi ağulaştırır, bunaltır. Nefrete düşen sıkıntı, acı çeker ve sahte sevgiye sığınır. Allah’ ın rahmeti, sevgi tohumu yeşillendirir ve çiçek açtırır.

Allah’ ın yaratmasından, yaratıktan maksat, kendisidir; ‘Lâ maksude illallah’.  ’Fi sebilullah’ Allah için olmaktır. Allah’ tan olan sevgi, Allah’ sız olmaz. Allah’ tan korkmayın, Allah’ ın sevgisini yitirmekten korkun. Allah’ ı hatırlamayana, Allah’ ı hatırlatırlar. Çünkü onlara, Allah kendini hatırlatıyor. Onlar da size Allah’ ı hatırlatır.

 

Şiiir:

Ben güzeli severim                                                        Güzeli Allah sever

Sever iken döverim                                                       Seveni Allah över

Dövmek de ne ola ki                                                      Mutlu mutluluk diler

Ben güzeli överim.                                                         O seveni sever.